Az unilevel kompenzációs rendszer felépítése

2016. augusztus 30. 12:39 - Mtrvic

Amikor valaki úgy dönt, hogy csatlakozik egy MLM rendszerű értékesítési hálózathoz, akkor azt is tudni szeretné, hogy mekkora haszonnal kalkulálhat. Ezt, persze, nehéz előre megmondani, de abból, ahogyan az egyes kompenzációs rendszerek felépülnek, már lehet némi fogalmunk róla, hogy mire számítsunk.

53105775_l.jpg

Az unilevel elrendezés felépítése

Ellentétben más kompenzációs rendszerekkel, az unilevel elrendezés viszonylag könnyen átlátható. Ebben az esetben ugyanis nincs „lecsorgatás”, azaz minden egyes új tag, akit szponzorálunk, alánk kerül, nem pedig egy lentebbi szintre.

Ez egyben azt is jelenti, hogy nincsenek megkötések azzal kapcsolatban sem, hogy hány embert szervezhetünk be, vagyis gyakorlatilag annyi szponzoráltunk lehet, amennyit csak szeretnénk, és amennyit kezelni tudunk. Ők pedig további tagokat toborozhatnak maguk alá, ugyancsak számbeli megkötés nélkül.

Úgy kell ezt az elrendezést elképzelni, hogy Ön van a piramis csúcsán, az Ön által szponzorált személyek pedig egy szinttel lejjebb – tulajdonképpen az első szinten – helyezkednek el. Ha az Ön által beszervezett tagok újabb embereket toboroznak, értelemszerűen alá kerülnek – ez lesz a második mélység –, és így tovább.

Ennél a fajta hálózatépítésnél azt mindig figyelembe kell venni, hogy Ön az alacsonyabb szinteken lévők után már csak kis jutalékot kap, ezért egy bizonyos mélység alatt nincs értelme a hálózatot építeni.

Az unilevel kompenzációs terv előnyei

Az unilevel elrendezés talán legnagyobb előnye az egyszerűsége, és az, hogy jól átlátható. Más kompenzációs tervekkel ellentétben itt nincsenek előre meghatározott keretszámok az egyes szinteken – mint például a mátrix elrendezés esetén –, ami már a belépéskor rosszabb helyzetbe hozhatja az új tagokat.

Ezzel együtt tény, hogy aki alul van, nem élvez akkora előnyöket, mint a piramis csúcsán található személy, hiszen ő az alsóbb szintek bevételeiből is részesedik annak ellenére, hogy ezért gyakorlatilag már semmit nem tesz.

Az unilevel elrendezést a legkorrektebb kompenzációs tervnek is tekinthetjük, ahol nincs a rendszer eltorzítva nehezen megérthető és szinte átláthatatlan feltételekkel és korlátozásokkal, így a jutalék kiszámítása is viszonylag egyszerű. Talán emiatt is alkalmazza ezt annyi cég, köztük olyan, hosszabb ideje a szakmában tevékenykedő nagyágyúk is, mint az Amway vagy a Herbalife.

Talán sokan nem is gondolnak rá, de már magának az egyszerűségnek is rengeteg előnye van. Képzelje el, hogy el kell magyaráznia egy érdeklődőnek, hogyan épül fel a kompenzációs modell. Az unilevel elrendezésnél nem kell sok szót vesztegetnie rá, hiszen szinte azonnal megérti mindenki, hogy mit kell ahhoz tennie, hogy ő is sikeres legyen, azaz sokkal könnyebb a meggyőzés is, mint egy bonyolultabb terv esetén.

Hogy történik a jutalék számítása az unilevel elrendezésű rendszerben?

Az unilevel kompenzációs rendszer esetén a szintek mélysége, ahonnan a jutalék jön, eltérő lehet, és 4-től egészen 10-ig terjedhet, bár ez utóbbi meglehetősen ritka.

A jutalék nagysága egy négyszintes unilevel modell esetén a következőképpen nézhet ki 1.000 forint forgalom után: az első szinten lévő tagok 25%-ot (250 Ft) fizetnek a szponzornak, a második mélység esetén 10% (100 Ft) jár, a harmadik szintnél 5% (50 Ft), míg a negyediken 5% (25 Ft), azaz összesen 450 forint kerül kifizetésre jutalék formájában.

Ezt a jutalékszámítási módszert nevezik pozíció alapú visszaosztásnak.

Emellett még egyéb ösztönző megoldásokat is alkalmazhatnak a cégek, például egy nagyobb vásárlás után nőhet a jutalék mértéke, vagy az a mélység, ahonnan az illető még jutalékot kap.

A visszaosztás egy másik fajtája a forgalmi alapú visszaosztás. Ebben az esetben a jutalék mértéke az elért forgalomtól függ, amit egy táblázat tartalmaz, ebből pedig már könnyen kiszámítható, mekkora eladások után mekkora bevétel várható.

Az unilevel kompenzációs terv tehát egyszerű, könnyen átlátható a felépítése, és a jutalék kiszámításának módja is, ami különösen vonzóvá teszi az MLM rendszerek számára. Persze, ma már nem egy noteszben kell vezetni az eladásokat, illetve a jutalékot, egy erre a célra kifejlesztett MLM szoftver ugyanis elvégzi a munkát, és pontos elszámolást készít a teljes folyamatról.

Szólj hozzá!

A bejegyzés trackback címe:

https://mlmszoftver.blog.hu/api/trackback/id/tr8811661988

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása